Artikelen, Nederlands

Mijn Tiny Tryout

Twee dagen en twee nachten in een Tiny House in Denemarken. Het is niet lang, maar juist het feit dat ik nog wel een tijdje zou willen blijven, betekent dat het experiment geslaagd is. Ik zie mezelf best zo wonen, voor het echie.

Het huisje staat een stukje buiten het stadje Odder, in de ruime achtertuin van Michael, de manager van het bedrijf dat aan het opstarten is deze Tiny Houses commercieel aan te bieden. Alleen de locatie al maakt het de moeite waard. Het is hier heerlijk stil en groen. En bijzonder zonnig, zo na de verlepte zomer die kennelijk in heel Europa nooit goed heeft doorgezet.

De Tiny voelt meteen bekend, vertrouwd zelfs. Niet gek eigenlijk, want het is bijna exact gebouwd naar het hOMe-design van Andrew Morrison. En daar heb ik al flink wat afbeeldingen en filmpjes van gezien. Ik heb er zelfs de bouwtekeningen al van. Wie weet, voor later.

_vanuit-loungeMijn eerste gedachte is ‘wat groot’. Gelukkig maar, want daar was ik stiekem wel een beetje bang voor. Geconfronteerd worden met een beeklemmend hokje, dag droom. Maar niets van dat alles, het huisje heeft precies het juiste formaat, niet te groot, niet te klein. Alles past naadloos, zonder dat het voelt alsof er teveel in wordt gepropt.

Het huisje beslaat een oppervlak van 20 vierkante meter, daar komt nog zo’n 8 vierkante meter bij van de twee lofts. Elf ramen en een glazen voordeur zorgen ook voor veel licht en ruimte. Tijdens Andrew Morrisons workshop had hij ook al uitgelegd dat het belangrijk is een raam te hebben tegenover de deur. Daarmee voorkom je het gevoel dat je bij binnenkomst direct tegen de muur loopt, zodat je helemaal niet merkt dat dit huis maar zo’n 2.5 meter breed is.

De ruimte is ook heel knap ingedeeld in verschillende hoekjes met elk een eigen functie. Bij andere bouwmodellen die ik online heb nagespeurd, kreeg ik altijd het idee dat ik uit een aantal functies zou moeten kiezen. Je hebt óf een relaxte sofa, óf een full-size keuken, óf een uitgebreide werkplek. Met een beetje mazzel twee van deze gemakken, maar zeker niet alles. En aangezien ik vanuit huis werk, van koken en bakken houd, én graag lange avonden films of series kijk, zijn al deze drie functies voor mij cruciaal. Bij hOMe past het wel allemaal. De keuken is er gigantisch (maar dan ook echt gigantisch), Er is een prima tafel om aan te werken, met kastruimte eromheen voor de randapparatuur en andere kantoorbenodigdheden. En de tweede loft is perfect als chill-plek. Die lounge-loft was dit weekend ook mijn favoriete plekje. Heerlijk knus met veel kussens, een flinke tv, en een mooi uitzicht op het hele huis, echt een nestje.

Zoals gezegd kan ik me best voorstellen om permanent in een Tiny House te wonen. Zolang het er eentje is met de ruimte en functionaliteiten van hOMe. Bovendien voldoet dit model aan alle bouwvoorschriften die in Denemarken en EU-breed gelden. Daarmee is het dus officieel een huis (in tegenstelling tot een ‘recreatiewoning’ of ‘caravan’). En volgens Michael: als een huis in Denemarken wordt goedgekeurd, dan wordt hij overal goedgekeurd.

Overigens is deze Tiny wel zodanig groot en zwaar dat hij op een aanhanger met 3 assen is gebouwd. Dat betekent dat hij wel mobiel is, maar niet achter een normale auto kan worden getrokken. Kennelijk is het zo dat hoe kleiner je bouwt, hoe moeilijker het is om aan alle bouwvoorschriften en regelgeving te voldoen. Dat heeft iets te maken met minimale voorzieningen die aanwezig moeten zijn, en het maximale energieverbruik per vierkante meter. Dat laatste is bij Tiny’s relatief hoog, doordat je een klein aantal meter gebruikt om ‘normaal’ op te wonen.

Veel liefhebbers benadrukken het voordeel van de verplaatsbaarheid van Tiny Houses. Maar ja, ik heb zelf helemaal geen rijbewijs, dus ik zou toch iemand moeten regelen of inhuren voor zo’n ‘verhuizing’. Dus dan maar direct iemand met een truck of tractor. Daarnaast lijkt het me juist prettig om een stabiele woonlocatie te hebben. Het is voor mij geen nomadencharme die me aantrekt. Maar waar ik überhaupt een plek vandaan moet halen om een huisje te zetten… is weer een heel andere vraag voor een later stadium J

Mocht je ook zin hebben in een uitje naar het Deense platteland om te testen of een Tiny bij jou past, check dan Michael’s AirBnB listing:
https://www.airbnb.com/rooms/19870653
(Je kunt ook op hun eigen website kijken, maar die is op dit moment is nog geheel in het Deens)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s