Artikelen, Geen categorie, Nederlands

Snuffelen naar Tiny initiatieven

Dat Tiny Houses echt booming zijn in Nederland is ondertussen wel duidelijk. Door het hele land zie je initiatieven ontspruiten. In Twente is de Stuurgroep Tiny Housing Twente bezig om het kleine wonen te stimuleren. In september en oktober hielden zij een aantal informatieavonden in Enschede, daar ben ik op 4 oktober een kijkje gaan nemen om te zien hoe het ervoor staat.

Er waren die avond zo’n 50 mensen uit allerlei hoeken van Nederland naar de bijeenkomst op Hogeschool Saxion gekomen. Een bonte verzameling van oud en jong, mensen met een concrete interesse in het tiny wonen, maar ook mensen die er vanuit professioneel standpunt meer over wilden weten.

Stuurgroep Tiny Housing Twente

De avond begon met een introductie van Corina Punte, docente bouwkunde bij Saxion, waarna een toelichting over de ambitie van de stuurgroep volgde door Jan Willem Aardema, directeur van Bouwmensen Twente in Hengelo. De stuurgroep Tiny Housing Twente bestaat uit vrijwilligers uit diverse vakgebieden. Er wordt veel samengewerkt met Saxion, andere onderwijsinstellingen, en met de gemeente. Wat ik verrassend vond, is dat het daarbij puur gaat om het creëren van draagvlak, en in verbinding stellen van geïnteresseerden en belanghebbenden en besturende organen, zodat er Tiny House wijkjes kunnen worden opgezet in de regio. Daarbij is de stuurgroep uitdrukkelijk geen projectontwikkelaar, zelf bouwen ze niet, uiteindelijk moeten de mensen het zelf gaan realiseren.

Het ideaalbeeld dat de stuurgroep nastreeft, heeft veel nadruk liggen op zelfvoorziening (al dan niet off-grid), een deeleconomie waarbij gebruik centraal staat in plaats van bezit, circulair bouwen, placemaking, afvalreductie door ontspullen en een mooi stukje Twents Noaberschap. Alles draait dus om duurzaamheid en community.

Iedereen voordeel

Voor de gemeente is er zeker ook voordeel te behalen. Als er meer Tiny House wijkjes mogelijk worden gemaakt, bevordert dat de doorstroom van huurwoningen, en ook voor starters biedt het Tiny Living mooie kansen. Daarnaast kan de gemeente met duurzame initiatieven werken aan het behalen van diverse milieudoelstellingen. Ongebruikte terreinen kunnen een zinvolle bestemming krijgen door er een Tiny House gemeenschapje op te laten wonen. En er kan worden geëxperimenteerd met nieuwe innovaties en technologieën. Maar bovenal vervult het een duidelijke behoefte vanuit de samenleving, een feit dat wordt onderstreept door de hoge opkomst op dit soort bijeenkomsten.

Community en placemaking

Ik heb eigenlijk een hekel aan het woord, maar het is wel mooi hoe Tiny Housing kan bijdragen aan een ‚participatiemaatschappij‘. De overheid wil al jarenlang dat we met z’n allen meer participeren, dat scheelt hen natuurlijk bakken vol geld. Dan is het jammer dat er zo weinig gedaan wordt om dit meedenken en meedoen te faciliteren. Het toestaan van Tiny House wijkjes voor permanente bewoning zou daar een grote stap in kunnen zijn. De opzet van zo’n wijkje als community maakt al meteen dat mensen veel actiever betrokken zijn bij hun woonvoorzieningen, levensomstandigheden, én elkaar.

Het woord ‘placemaking’ hoorde ik op deze informatieavond voor het eerst. Het gaat daarbij om de vormgeving van woonomgevingen, in dit geval door een bewonersgroep zelf. Naast het ontwerpen van de fysieke bebouwing, wordt er ook zelf een invulling gegeven aan hoe de community eruit moet zien en welke bijdrage iedereen daar aan kan, wil en zou moeten doen.

Ik vind dit een prachtig idee wanneer een groep mensen dit gezamenlijk, vanaf de bodem kan invullen en daadwerkelijk realiseren. Al kan ik me wel voorstellen dat als puntje bij paaltje komt, het nog knap lastig is om een groep mensen te vinden waarmee je ook echt tot in concrete details overeenstemming kunt bereiken. Wel een uitdaging dus!

En nu?

Uiteindelijk heeft de informatiebijeekomst in grove lijnen verduidelijkt Tiny Housing Twente zich mee bezig houdt. Jan Willem Aardema noemde het een eerste filtering van belangstellenden. Er is duidelijk gemaakt waar de stuurgroep voor staat, wat zij wel en niet doen, en wat ‘ons’ nu te doen staat. Tijd voor community-building en placemaking!

 

 

2 Gedanken zu „Snuffelen naar Tiny initiatieven“

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s