Geen categorie, Nederlands, Persoonlijk

Werk in uitvoering

In december deed ik mee aan een schrijfwedstrijd van Evander Schrijfcoaching, het coaching bureau van schrijvers Sol Bouzamour en Martyn van Beek. Hun wedstrijd was bijzonder. Want hierbij stond niet het schrijfwerk voorop, maar het concept voor een  roman.

Nu werk ik sinds afgelopen zomer in vlagen aan een roman, mijn eerste. Ik heb me voorgenomen om in 2019 minimaal een eerste versie af te ronden (maar liever nog een uitgeefbaar manuscript natuurlijk).

De wedstrijd kwam dus als geroepen. Hoewel het insturen van mijn ‚ongeboren kindje‘ zenuwslopend was. Ik had nog niemand ook maar een woord ervan laten lezen. En dan moest ik het nu ineens naar deze twee vreemden opsturen?

Ik ben blij dat ik me toch ertoe heb aangezet mee te doen. Het dwong me om kritisch naar mijn werk te kijken. Niet als schrijfsel, maar als boekidee.  De moeite die het me kostte om een pakkende synopsis te schrijven, geeft aan dat ik aan de slag moet met de opzet en verhaalstructuur. Het kan een stuk strakker.

De wedstrijd won ik niet. Maar ik stond wel op de longlist. Even opscheppen: uit 300 inzendingen was een longlist van 100 samengesteld.

Als longlister mocht ik een workshop bijwonen in Delft. Dat was afgelopen zaterdag eindelijk zover. Sol en Martyn hebben in twee uur uit de doeken gedaan wat een verhaal goed maakt en hoe je dan tot zo’n goed verhaal kunt komen. Alles vanuit een stevige basis, van meet af aan gericht op een uitgeefbaar product.

Ik kan me wel vinden in die werk- en denkwijze. Ik hou ook niet van in het wilde weg schrijven, met het vooruitzicht dat je de woordenbrij daarna nog in een structuur terug moet duwen.

De gouden tip lag voor mij in de heldere uitleg die Martyn en Sol gaven over het begrip ‚thema‘. Dat begrip doet me nog steeds denken aan boekverslagen van de middelbare school… Bij het samenstellen van mijn inzending had ik al ontdekt dat ik er veel te weinig aandacht aan had besteed. „Shit, wat is mijn thema?“ Ik probeerde koortsachtig een thema te destilleren uit hetgeen ik al geschreven had. Bovendien zag ik de gedragingen van mijn personages voor thema’s aan. Kortom: ik lag te spartelen in een thema-poel.

Ik heb de workshop gisteren nog even laten bezinken. Tegen de avond voelde ik een eureka-moment wat betreft het thema van mijn verhaal. Ik heb er weer zin in! Met de gouden regel „thema > reacties/gedrag > plot“ in mijn achterhoofd, voel ik me klaar voor een doorstart.

 

2 Gedanken zu „Werk in uitvoering“

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s